Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Néphit A nép, mint időjósló

A nép, mint időjósló

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A nép, mint időjósló

A mi magyar népünket sok érdekes és jellemző tulajdonsággal áldotta meg az Isten, amely tulajdonságok megkülönböztetik őt bármely más népektől és nemzetektől. Most népünk időjósló tehetségéről akarunk egyet és mást elmondani. Ugyanis a népnek semmiféle szüksége nincsen komolyabb, hivatottabb időjósokra. Elvégzi ő azt maga is, mégpedig alaposan. A nép körében elterjedt időjóslás között legelső helyet foglalja el, amit a januári Szent Vince napról tart a néphit, azt tudni illik: ha a Vince fénylik, megtelik a pince. Ugyancsak a január havában van a Pál napja, amelyre a következő időjóslás illik: Pál fordulása – tél fordulása. Vagy így is: ha Pál fordul köddel, ember hullik döggel. A február hónap tele van olyan napokkal, melyek mindegyikére el van a nép látva találós időjóslásokkal.

Február 2-án, gyertyaszentelő napján, amennyire besüt a napsugár a hideg pitvarba, annyira hever majd még a hótömeg künn a mezőkön. 22-én Üszögös Péter napján, ha köd borítja el a tájat, üszögös lesz az eleség. Jégtörő Mátyáskor pedig – 24-én – ha kisüt a nap, a fagyokat borító jégtakaró nemsokára felolvad.

No és márciusban, ha hó esik, a vén Gergely haragosan megrázza ősz szakállát. Benedek pedig zsákkal hozza a meleget.

Május 12–14-ig vannak az immár nagy nevezetességű fagyos szentek, nevezetesen: Szervác, Pongrác, Bonifác; 25-én pedig a fagyos Orbán, mely ha egyszer elmúlt már, nincs mit félnie a gazdának.

Június hó 8-ika, a félelmetes Medárd napja, mely a 40 napig tartó esőzésnek jelenti a kezdetét. Szent János napjától kezdve a vetés gyökere megszakad, amely ezután többé nem nő, csak érik.

Július havába esik a Mérges Margit, az a nap, mely rendszerint óriási zivatarokkal kopogtat be az emberekhez.

Augusztus 10-ike, Lőrinc napja pedig tönkreteszi esőjével a zamatos dinnyéket.

Szeptemberben van fecskehajtó kisasszony, régi sváb közmondás szerint ugyanis ekkor távoznak el fecskéink idegen, melegebb hazába s csak március 25-ikére térnek meg hozzánk.

S novemberben, fehér paripáján, berobog hozzánk Márton, ami azt akarja jelképezni, hogy ekkor kezdődik a havazás.

Végre december hónak legnevezetesebb napja Tamás, amelyen rendszerint kezdetét veszi a csikorgó fagy, a csilingelő szánok nesztelen tovasiklása a csillogó havon és a mi népünknek legkedvesebb mulatsága: a disznóölés.

 

Forrás: Forrás: Téli Esték. A keresztény családok lapja. XII. évfolyam 14. szám. 1910. 3.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1910/?pg=26&layout=s

 

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2022. július 06. szerda, 08:08