Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Népszokások A betlehemi jászoly és a betlehem járás

A betlehemi jászoly és a betlehem járás

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A betlehemi jászoly és a betlehem járás


A keresztényeknél a legrégibb idő óta a betlehemi jászoly volt a karácsony jelképe. A jó magyar keresztény családnál ma is ott látjuk a kis Jézus születése estéjén a karácsonyfa mellett a betlehemi jászolyt is, a kis Jézussal, Szűz Máriával, Szent Józseffel és a pásztorokkal. Az egész középkoron át a betlehemi jászoly volt a karácsony jelképe. Az a szokás, hogy a betlehemi jászolyhoz járulnak, római eredetű.

Legrégibb Írásos feljegyzésünk az olaszországi Santa Maria Maggiore-templomban levő jászolyról szól, melyet ünnepélyes körmenetben körülvittek a városban. Erre a körmenetre jöttek el a szomszédos falvak szabin pásztorai, akik dudát fújtak a körmenet alkalmával.

Később már egyes családoknál is megtaláljuk ezt a jászolyt, és az a szokás is elkezd terjedni, hogy versmondók vagy regélők dudával és más mulattató szerszámokkal házról-házra járnak a szent estén. Ez a betlehemjárás vagy regölés, amely nálunk a legrégibb időktől fogva el van terjedve.

Különösen Zala- és Somogy megyéből maradt fenn ennek a regölésnek nyoma több úgynevezett regös énekben.

Megjöttek, megjöttek

Szent István szolgái!

Hej, regö rejtem!

Hej, regö rejtem!

A magyar nép mai is igen kedveli ezt az ősi szokást és a betlehemjárás országszerte dívik. Népünk ma is megkívánja mindenütt, hogy a mester, főleg a karácsony éjféli misén, az orgonán dúdolja, illetve pásztordalokat játsszon. Erre igen alkalmas pásztordal, a »Nyugodj, kisded! csendességben« kezdetű, amelyet sok helyen énekelnek is a templomban. Általában azonban ma már a karácsonyfát tekintik a Karácsony külső jelképének. De már a kegyeletes hagyományokhoz való ragaszkodás is úgy kívánná, hogy a jászolynak egy karácsonyfa mellett sem szabadna hiányozni.

 

Forrás: Téli Esték, Téli Esték, 1910. 13. évfolyam, 9-10. szám 8.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1910/?query=reg%C3%B6l%C3%A9s&pg=139&layout=s

Módosítás dátuma: 2022. július 06. szerda, 08:03