Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Gazdálkodás A jászberényi Jász Múzeum újabb gyűjteménytárgyaiból

A jászberényi Jász Múzeum újabb gyűjteménytárgyaiból

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A jászberényi Jász Múzeum újabb gyűjteménytárgyaiból

Csizmahúzó, Sáros András rajzaMúzeumunk elsősorban néprajzi és helytörténeti kutatásokat folytat, s ennélfogva túlnyomórészt ilyen jellegű tárgyi anyagot gyűjt a Jászság területén. Minthogy mezőgazdaságunk szocialista átszervezésével a hagyományozott paraszti életforma gyorsan és végérvényesen el fog tűnni, s hatalmas fejlődésen megy keresztül, múzeumainknak fontos feladata a jelenkor átalakulási korszak dokumentumanyagának megőrzése és archiválása mellett a paraszti múlt hagyatékának, primitív munkaeszközeinek és egyéb használati tárgyainak gyűjtése. Ebben a munkában szinte bárki hasznos segítséget nyújthat a múzeumnak.

A Jász Múzeum is ilyen szellemben folytatja kutatásait és a még aránylag kevés számú néprajzi gyűjteményének gyarapítását. Legutóbb Kohári János, a Jász Múzeum teremőre két igen érdekes néprajzi tárgyra hívta fel a figyelmemet, amelyeket rövidesen sikerült is megszereznem.

Az egyik egy „csizmahúzó”, amely nemcsak elmés szerkezete miatt figyelemreméltó, hanem a jászsági paraszti életkörülmények egyik megnyilvánulásának is jellemző dokumentuma. A Jászság mély fekvésű, vizenyős tájain, különösen a tanyavilágban az őszi esőzések beállta után igen nehéz volt a közlekedés. A „vendégmarasztaló” sár főképpen a gyalogjárók sorsát nehezítette meg, s szükségessé tette a csizma használatát mind a nők, mind a férfiak számára. A néha szűk, átnedvesedett csizma lehúzása gyakran komoly fizikai erőt igényelt. Az egyedüllevő, s főképpen az idősebb emberek számára bizony ez néha sok nehézséget jelentett. A csizma lehúzása tehát szükségessé tette valamiféle segédeszköz alkalmazását.

A csizmahúzóknak többféle típusa ismeretes a Jászságban is. Az itt bemutatott darab segítségével a csizmát kézzel való megfogás nélkül is le lehet húzni.

Tőzegvágó vagy más néven darunyakA másik néprajzi tárgy egy tőzegvágó, Jászberényben használatos nevén darunyak. Falusi kovácsmester által készített szerszám ez, amelyre házilag fából készítettek nyelet. Az Alföld számos területén, így a Jászságban is sok helyen még ma is tőzegganajjal tüzelnek a szobában levő tűzhelyen és a búboskemencében. A nagyjószágok trágyáját ugyanis a tél folyamán lehetőleg szálas szalma nélkül külön rakják egy kerek rakásba, ahol tavaszra összeérik. A nyáron ezt megtapossák keményre, majd a földön egyenletes rétegben szétterítik, és a darunyakkal feldarabolják általában könyvnagyságú darabokra. Ezeket a darabokat élre állítva szárítgatják néha hetekig is, majd fé’százallyák (felszázalják), vagyis kb. 100 darabból álló halmazokba rakják. További száradás után az így elkészült tőzegganaj a padlásra kerül, s a következő télen tüzelőül szolgál. Az itt bemutatott tőzegvágó ajándékozója szerint már négy emberöltőt megért.

Megjelent a Múzeumi Levelek 5. számában (Kaposvári Gyula szerk.), 1961. Szolnok

A szolnoki Damjanich János Múzeum Könyvtárának engedélyével.

Módosítás dátuma: 2021. május 05. szerda, 11:22